ایمنی مواد غذایی
سمیرا حسینی؛ عزیز همایونی راد
چکیده
انسان همیشه به دنبال راهی برای حفظ مواد غذایی در برابر تخریب شیمیایی، میکروبی و بیماریزاهای غذایی است. مصرف پروبیوتیکها امروزه با چالشهایی روبهرو است. برای برونرفت از این بنبست میتوان پروبیوتیکها را تبدیل به پست بیوتیک کرد و در تیمار بیماریهای مختلف به کار گرفت پست بیوتیکها منبع انرژی قابل توجهی را برای سلولهای ...
بیشتر
انسان همیشه به دنبال راهی برای حفظ مواد غذایی در برابر تخریب شیمیایی، میکروبی و بیماریزاهای غذایی است. مصرف پروبیوتیکها امروزه با چالشهایی روبهرو است. برای برونرفت از این بنبست میتوان پروبیوتیکها را تبدیل به پست بیوتیک کرد و در تیمار بیماریهای مختلف به کار گرفت پست بیوتیکها منبع انرژی قابل توجهی را برای سلولهای اپیتلیال روده بزرگ فراهم میکنند و در رشد و تمایز آنها نقش دارند. برای ارزیابی اثر ضدمیکروبی، عصاره پستبیوتیک از باکتری لاکتوباسیلوسکازئی استخراج و علیه بیماریزاهای اشریشیا کلی، استافیلوکوکوس ائوروس، پنیسیلیوم نوتاتوم و کاندیدا آلبیکانس با روش انتشار در چاهک و اندازهگیری قطر هاله عدم رشد ارزیابی شد. برای بررسی نرمال بودن دادهها از شاخصهای چولگی (skewness) و کشیدگی (kurtosis) استفاده شد. در ارزیابی اثر ضدمیکروبی عصاره پستبیوتیک به روش انتشار در چاهک، بزرگترین قطر در غلظت µl/ml800 در باکتریهای اشریشیا کلی و استافیلوکوکوس اورئوس تشکیل شد. اما در پنیسیلیوم نوتاتوم و کاندیدا آلبیکانس بعد از سه بار تکرار هیچگونه هاله عدم رشد مشاهده نشد. با توجه به نتایج به دست آمده از تحقیق حاضر میتوان نتیجه گرفت که پستبیوتیک میتواند علیه باکتریهای بیماریزا از جمله اشریشیا کلی و استافیلوکوکوس اورئوس اثر مهارکنندگی داشته باشد. نتایج به دست آمده در اندازهگیری قطر هاله عدم رشد بیماریزاهای ارزیابی شده نشان از تفاوت در اثر عصاره پستبیوتیک دارد.